Ontspannende voetmassage

Je voeten vormen je basis. 

Voetmassage is een prima manier om te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en het algemene gevoel van welzijn bij mensen van alle leeftijden en gezondheidscondities te stimuleren. Een goede voetmassage draagt bij aan je mentale en emotionele gezondheid. Ook is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met massage.

Een eenvoudige massage van je voeten voor het slapen gaan kan wonderen doen.

In de laatste tientallen jaren zijn er vele studies gedaan over de therapeutische waarde van aanraking en massage. Deze onderzoeken richtten zich vooral op de fysieke en psychologische baten van massage bij diverse gezondheidscondities en leeftijdscategorieën:

Wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voetmassage

• Een studie uit 2014 op de wat oudere medemens in een verzorgingstehuis heeft aangetoond, dat een dagelijkse massage van ongeveer 15 minuten in staat bleek de fysieke, psychologische en het emotionele gevoel van welzijn te verbeteren.

• Een onderzoek uit 2015 op het gebied van Chinese massage liet zien, dat het mogelijk is de parasympatische reactie (de gevoeligheid voor rust en ontspanning) te stimuleren, waarbij de massage al binnen 10 minuten effect had. Ook de hartslag werd er aanzienlijk door verlaagd.

• Een studie over zelf-acupressuur uit 2015 onthulde dat het mogelijk was symptomen en signalen voor bepaalde aandoeningen te verlichten, zoals allergieën, misselijkheid, overgeven, pijn en stress bij verder gezonde mensen.

• In 2014 werden er kinderen onderzocht, die veelvuldig last hadden van maagzuur ( GERD – GastroEsophageal Reflux Disease) Door, 6 weken lang op reguliere basis, massagesessies van 30 minuten uit te voeren werden de klachten, en de daarbij horende stress, verminderd en nam het gewicht op een normale wijze toe.

• Diabetische patiënten met perifere neuropathie, waarbij handen en voeten zintuiglijk worden aangetast, bleken na een periode van twee weken baat te hebben bij een behandeling van de voet met een Thaise massage. Het had een positieve invloed op de beweeglijkheid, de balans en het gevoel in de voeten en dat al na een eerste sessie.

• Postoperatieve pijn is een bekend probleem bij mensen die net een operatie hebben ondergaan, vooral als het gaat om kankerpatiënten. Volgens een onderzoek uit 2014, bleek voetmassage in staat te zijn de pijnklachten te verminderen en de vitale signalen als bloeddruk, hartslag en ademhaling te verbeteren, en dat al na slechts 5 minuten van voetmassage. Het verminderde de postoperatieve pijn bij borstkankerpatiënten aanzienlijk.

• Een ander probleem bij het zicht op een komende operatie zijn angstgevoelens. Ongeacht of het nu gaat om een kleine of grote operatie, mensen kunnen er behoorlijk bang voor zijn. In 2014 werden deze angsten behoorlijk terug gedrongen door vier dagen lang gedurende 20 minuten de patiënt te masseren.
Een controlegroep liet zich over dezelfde periode in sessies van slechts één minuut zich met olie de voeten zachtjes masseren en dat gaf ook al een vermindering van de angstgevoelens.

• Het gebruik van voetmassage werd ook onderzocht bij mensen, die lijden aan dementia en dat veroorzaakte een merkbare, positieve verandering in alertheid, ontspanning en gemoedstoestand. De resultaten werden vergeleken met een andere therapeutische techniek, genaamd rustige aanwezigheid.

 

Vul s.v.p. onderstaande informatie in: